juli 31, 2007

Lag och ordning

I min lägenhet råder det strikta färg-"regler”, varje rum har sin bestämda färgpalett som jag mycket sällan frångår.
Jag skulle nämligen aldrig kunna hålla mig till bara en speciell inredningsstil (det finns ju så mycket som är fint liksom), utan istället så har jag blivit utomordentligt bra på att bara hålla mig till vissa bestämda färger i varje rum. Det har blivit ett mycket bra sätt för mig att hålla ihop min inredning, jag kan
liksom ha mycket grejer och många olika stilar, utan att det blir alltför rörigt (tycker iallafall jag :)
Jag har även väldigt bestämda åsikter om vilka typer av metalldetaljer som är välkomna i varje rum, liksom ifall det ska vara silvrig eller guldig metall till exempel.
Och så är det ju förstås inte heller alltid som alla nyanser av en färg är välkommen i ett rum, så det är ju också något man behöver ta hänsyn till.

Somliga kallar detta färgfascism, andra kallar det fånerier, men det är så jag fungerar, och jag gillar det väldigt mycket :)

I hallen är det vitt och lila som gäller, och silverfärgad metall. Det får dock inte vara vilken lila som helst, utan det är nästan bara en väldigt specifik nyans som är ok :)
På toaletten är det vitt och alla nyanser av rött som är godkända, och även här ska metallen förstås vara silverfärgad.
I köket är det faktiskt inte sådär jättepetigt, de flesta färger funkar och alla metaller också. Jag försöker dock så mycket som möjligt undvika rött, grått, svart, orange, klar- och mörkblå, och lite annat, men som sagt, det är inte fullt så petigt i köket.
I sovrummet är det grönt, beige, blekgult, brunt, träfärgat, och metallerna måste vara åt guld- eller mässingshållet.
I vardagsrummet är det svart, grått och rött (och inte vilka röda nyanser som helst inte), och metallen måste vara silvrig.


Och så är det med det :)

juli 26, 2007

Rosa eller grön??

Jag måste köpa en ny vattenkokare (den jag har nu läcker), och jag har bestämt mig för vilken modell det blir, men kan inte bestämma mig om jag ska köpa en rosa eller en grön.

Vad tycker ni?
(Vattenkokaren kommer från Rusta (och så även bilden))

juli 05, 2007

Förutsättningar

Bor man i hyreslägenhet och är låginkomsttagare, så är inte förutsättningarna för ett brinnande inredningsintresse de allra bästa.
En hyreslägenhet blir ju på ett sätt ganska hämmande, eftersom man ju faktiskt inte kan göra precis som man vill, och dessutom tvingas man stå ut med väldigt fula plastgolv och konstigt placerade eluttag :) (men såna saker kan jag faktiskt stå ut med, lägenheten är ju så grymt bra i de flesta andra avseenden)
När det gäller pengar så brukar jag tänka att har man inte mycket pengar så får man ha mycket fantasi istället (och att vara fantasifull är ju helt klart en bättre egenskap än att var rik :)

Min lägenhets planlösning, möblerad i Paint :)

Mina 68 kvadrat utgörs av två rum och kök, en toalett, en hall och en balkong. Jag gillar storleken på mina rum, de är alldeles lagom :) (utom möjligen hallen som är lite i smalaste laget).

När jag flyttade in i februari förra året så fick jag köksluckorna utbytta och alla rum omtapetserade (eftersom den gamla tanten som bodde här innan mig inte hade gjort det på många många år).
Att få hela lägenheten omtapetserad var bara hur perfekt som helst, jag hade aldrig stått ut med de befintliga, jättefula tapeterna särskilt länge. Och att själv köpa tapeter och/eller färg till alla rummen hade nog blivit lite väl påfrestande för ekonomin.
Till omtapetseringen fick jag välja mellan ett förstås ganska begränsat utbud av tapeter som hyresvärden erbjöd, men bland dem fanns det faktiskt en del små guldkorn, och jag lyckades hitta helt ok tapeter till alla rummen.

En annan förutsättning för mina inredningsmöjligheter, är min kära familj. De hjälper till på så många olika sätt, bär, borrar, skänker gamla fina överblivna möbler, byter sladdar på alla gamla lampor jag hittar på loppisar, förser mig med verktyg och växter, ger råd och kunskap, inspirerar, och hänger med på auktioner. Hur perfekt som helst :)

Hursomhelst, här är äntligen lite översiktliga bilder från min kära lägenhet:
Hallen (det minst prioriterade rummet av någon anledning, är liksom inte ens färdigmöblerad efter snart 1.5 år)
Hallen sedd från köket


Toaletten


Matsalsdelen av köket


Andra halvan av köket. I förgrunden ser ni min lilla trevliga köksö :)

Sovrummet


Vardagsrummet, soffdelen


Vardagsrummet, matsalsdelen (eller snarare pysseldelen)
(och den stora pösiga saken på bordet är katten.. :)
Utanför fönstret ligger balkongen, men den blev det inga bilder på den här gången, det var så tråkigt väder ute..

juli 01, 2007

Lycka är en halv skyltdocka

Jag har mycket länge velat ha en egen skyltdocka (kan inte säga varför, men det är ju bara så häftigt), och då förstås gärna en lite äldre variant, de är ju lite coolare.
Men man har ju aldrig direkt kommit i kontakt med någon skyltdocka, och jag trodde det var så gott som omöjligt att få tag på en egen, min skyltdocksdröm har liksom alltid varit en sån där dröm som man bara utgår från aldrig kommer att gå i uppfyllelse, men som kan vara trevlig att fundera lite över då och då.

Men, så plötsligt, på auktionen igår, så sitter hon bara där, så ensam, alldeles naken, skallig, med rostiga örhängen, välsminkad med spretiga ögonfransar och med det där odefinierbara ansiktsuttrycket.
Ok, visst, hon har ingen underkropp, och saknar händer, och är rätt sliten, men hon är så grym bara! :D
Jag bestämde mig på en gång att jag var tvungen att ha henne, det här var kanske min enda chans någonsin att få tag på en egen skyltdocka.
Jag hade ingen som helst uppfattning över vad hon skulle kunna tänkas gå på, men jag var beredd att ge ganska mycket pengar för henne.
Så döm till min förvåning när jag är den enda som ropar på henne, och får henne för en femtiolapp! Haha :)
På väg till Örebro

Den här skyltdockan blev verkligen mitt livs fynd, och jag är så enormt glad över att ha henne här i lägenheten :) Hon passar perfekt här.
Just nu sitter hon i soffan här i vardagsrummet och flirtar lite med Indianen, men snart ska hon flyttas ut i hallen, där hon förmodligen kommer att bli kvar. Än har jag dock ingenting bra att ställa henne på, så det får bli något lite provisoriskt så länge.

Nu måste jag försöka hitta någon rolig topp hon kan ha, och som förstås matchar färgerna i hallen. Och så ska hon nog få nya örhängen, och förmodligen lite fler snygga smycken, och nån gång när jag känner mig lite rikare så kanske även en tjusig peruk.
Synd att hon inte har några händer. Kanske borde göra saxhänder åt henne, à la Edward Scissorhands, hur grymt vore inte det?! :D
("Benen" är bara en kudde under filten :)

Helgens auktionsfynd

Igår var det favoritauktionen. Jag var där med ett ovanligt bra sällskap, och vi var kvar under så gott som hela auktionen (8 timmar!), och fyndade förstås en hel del :)
Auktioner är bara så himla trevliga (en del i alla fall), det är en alldeles speciell stämning där, så somrigt och spännande och inspirerande och ja, bara väldigt trevligt.

Här nedan är några av fynden. Jag köpte även ett par plåtburkar (som vanligt), och en del porslin. Och det viktigaste, Fyndet med stort F, får ett alldeles eget inlägg :)
Ett gnistgaller (eller vad det heter) för 20 kr. Vackert i all sin enkelhet och tjusigt rostigt. Och nej, jag har ingen öppen spis eller nåt sånt, det ska bara stå som prydnad. Jag vet dock inte var än så länge. Tre såna där snygga maffiga guldramar för 30 kr. En ganska stor och två lite mindre. Den stora är lite småtrasig, men helsnygg ändå :)
De här grymma ljusstakarna i plast låg nergrävda i en stor låda med riktigt kassa julsaker som jag fick för 20 kr (och jag köpte lådan enbart för ljusstakarnas skull, resten slängde jag). Jag har sett såna här på Kavalkad tidigare, fast i orange. Men de röda var ju mycket snyggare, och de är hur perfekta som helst i mitt vardagsrum.