augusti 22, 2007

Om sovrummet

Sovrummet skiljer sig lite från de övriga rummen, det är en annan slags stämning där inne på något sätt. En lugnare och mer harmonisk stämning kanske, behaglig, mild, stillsam, lite drömmande sådär. Det är inga starka skrikiga färger, inget hårt eller plastigt.
Jag har medvetet försökt hålla det just så, liksom lugnt, fridfullt, vilsamt, och jag tycker nog att jag har lyckats ganska bra.

Den ursprungliga tanken med sovrummet var ”skog”, liksom mycket grönt, trä, växter, ombonat, lummigt..
Tanken är nog fortfarande ”skog”, även om jag kanske inte direkt gått in för den visionen särskilt hårt. Men det finns nog tid och engagemang till det också så småningom :) Just nu är det mer gamla grejer som gäller därinne.

Bokhyllan sticker dock ut lite, den är ny, kantig och stram, och kan ibland kännas ganska rörig med alla olika böcker och prylar jag ställt dit, men jag tycker nog ändå att den funkar bra. Och jag älskar att den inte har någon baksida, så att man ser den skimrande tapeten där bakom.

Tapeterna som jag valde hit in är beige med små stjärnliknande saker i någon slags kopparmetallic-färg, och en fondvägg i mörkgrönt.
Den första tapeten valde jag mycket för att den påminde om mina älskade tapeter som jag hade i mitt rum hemma hos mamma, och dessutom passade ju beige bra in i min lilla vision om rummet (och så är jag ju väldigt svag för metallic-effekter ;)
Den gröna tapeten valde jag mest för att jag ju absolut skulle ha minst en grön vägg i sovrummet, grönt skulle ju bli sovrummets färg, och bland de tapeterna jag hade att välja på så var det mest den här som var något att ha.

När det gäller växtligheten inne i sovrummet, så är det för tillfället ganska långt ifrån den lummiga skog jag har i tankarna. Men jag försöker köpa nån växt lite då och då, så det blir lite mer hela tiden.
En riktigt gosig matta är också något jag verkligen skulle vilja ha dit in, gärna grön förstås, för lite gräskänsla. Eller kanske nånting i stil med fårskinnsfällar, tänk er bara att köra ner fötterna i något sånt det första man gör på morgonen, hur underbart vore inte det :)








augusti 20, 2007

Helgens skapelser

I helgen var det smyckespyssel som gällde, och förutom en del pärlsortering och fixande, så det blev ett halsband och ett slags hänge (om man kan kalla det det).

Jag blev väldigt nöjd med halsbandet faktiskt. Älskar de där oregelbundna hamrade spiralerna, och kedjan blev väldigt dekorativ och ser ju nästan lite proffsig ut :) Halsbandet är, bortsett från några pyttesmå svartskimrande pärlor, uteslutande gjort av ståltråd (eller ja, man kanske ska kalla det smyckestråd i såna här sammanhang), förmodligen mitt favoritmaterial när det gäller smyckestillverkning. Det är bra, billigt, snyggt och har nästan obegränsade möjligheter. Helt perfekt liksom :)

Helgens andra skapelse var som sagt ett slags hänge. Det var tänkt som halsband från början, men gör sig nog precis lika bra i ett armband, eller som en brosch. Har inte bestämt mig vad det ska bli än. (Bilden blev inte alls bra, kameran kunde inte ta särskilt nära och på långt håll såg man inte vad det var, men ja, ni kanske förstår ungefär hur det ser ut :)

Hänget (som är ca 5 cm på längden) består av en vitskimrande knapp omgiven av täta spiraler gjorda av röd smyckestråd.
Blev mycket nöjd även med det här, och är rätt säker på att jag kommer vara det med det färdiga smycket sen också.

augusti 10, 2007

I all sin rostfria enkelhet

Häromdagen gjorde jag om en gammal rostfri tandborstmugg till en tjusig ljuslykta. Hur enkelt som helst, och det tog nog inte ens 3 minuter. Allt jag behövde var min kära plåtsax :)

Före:

Efter:

Jag tycker verkligen att det blev väldigt tjusigt i all sin enkelhet, och jag älskar hur det rostfria reflekterar underlaget på utsidan och ljuset inuti.
Lite småfarlig är den dock, spetsarna är sylvassa :)

augusti 09, 2007

Om balkongen

Balkongen är, tillsammans med hallen, det minst prioriterade rummet (hm jo, jag ser nog på balkongen som ett slags rum).
Det finns inget genomgående tema, ingen direkt tanke med den, mer än att det inte ska kosta för mycket.
Möblerna är de jag hade som matsalsmöbler när jag tidigare bodde inneboende (men de är egentligen utemöbler), växterna har jag fått av mamma eller mormor, krukorna är såna jag redan hade och inte använde för tillfället, eller så är de billiga plasthinkar från Rusta.
Det är helt enkelt bara väldigt lite engagemang nerlagt på balkongens inredning, och det känns knappast som någon större idé att börja nu. Nästa sommar däremot, då borde jag verkligen ta tag i det. Planera långt i förväg vilka växter som ska finnas, kolla efter grejer på loppisar och sånt.

Balkongen är som sagt fortfarande relativt odefinierad, men allra helst skulle jag vilja ha det riktigt lummigt och övervuxet, med gamla slitna trämöbler, rostig metall, mörka vattenytor (i form av fågelbad), gamla skavda statyer, stora slingrande växter med tjocka stammar, känslan av en gammal bortglömd slottsträdgård i miniformat.. :)
Det är nog min drömbalkong, men ja, dit är det låååångt.. :)

En mer realistisk balkong-vision just nu och de närmaste åren kan kanske vara en kitschig djungel i miniformat, med stora färgglada blommor, plastflamingos, mycket löv och grälliga detaljer :) Det skulle kanske funka..

Hursomhelst, såhär ser balkongen ut just nu:




augusti 03, 2007

De där metallskärmarna..

Jag vet inte riktigt vad de kallas, gnistgaller, spisskydd, eller något helt annat.. Det är iallafall en metallskärm som ska stå framför öppna spisar och hindra gnistor från att hoppa iväg ut i rummet.
Jag har tre sådana.. :) Alla är gamla och medfarna, men oh så snygga!
;)

Det första spisskyddet (eller vad det nu kan tänkas heta) jag köpte var det svarta, jag fick det jättebilligt på en auktion förra sommaren. Det stod i slutet av auktionen, och jag höll min familj gisslan i sådär en åtta timmar där för att jag ville ha det :) Det gör sig oerhört bra i vardagsrummet, och jag gillar den rustika känslan det bidrar med, och den där mörka, dova målningen på den är bara så grymt vacker. Målningen ser lite mystisk och hemlighetsfull och nästan lite sorgsen ut eftersom den är så mörk, men den föreställer blommor (fuchsia?) med blad, och är egentligen ganska livfull.
Det här spisskyddet är nog min favorit, det är störst och vackrast och känns helt klart lite lyxigare än de andra.

Det andra spisskyddet jag råkade på har ju redan hunnit vara med i bloggen en gång. Det inhandlades på samma auktion som skyltdockan, och är silverfärgat och väldigt rostigt, med underliga små ”ben” nertill och amatörmässigt dit-svetsade dekorationer upptill. Jag tycker att det är väldigt charmigt :) Dessvärre har jag inget jättebra ställe att ha det på, men det brukar alltid kunna lösa sig så småningom. Att det ska stå i vardagsrummet är ju iallafall självklart.
Det tredje hittade jag på en loppis i Skåne. Det är härligt grönt och missfärgat, och får naturligtvis stå inne i sovrummet. Det är inte särskilt stort, står lite snett på sina söta ben och är bara väldigt charmigt :)

Kan inte riktigt säga vad jag finner så tilltalande med dessa metallskärmar, men ja, de är bara så enkla och vackra och lockande på nåt sätt.. :)
Skulle inte direkt vilja säga att jag medvetet samlar på dem (även om tre av något väldigt onödigt och specifikt nog börjar lika en mindre samling) men jag kan nog tänka mig att de kan bli flera i framtiden, hihi :)